Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 ianuarie 2009

Cum trebuie sa functioneze un frigider si o lada frigorifica

In aceasta sectiune este explicat modul de functionare al frigiderului si al lazii frigorifice. Veti observa ca aceste doua aparate sunt tratate separat deoarece exista diferente intre componentele celor doua desi ele produc inghet pe acelasi principiu. Aceasta este intrebarea pe care probabil foarte putine persoane si-o pun deoarece nu sunt interesate de acest lucru. Pur si simplu pun berea si/sau alimentele in frigider si se intorc peste ceva timp dupa ce "s-a racit":
Cum produce frigiderul / lada frigorifica inghet?
V-om explica pe scurt si pe intelesul tutror modul in care frigiderul/lada frigorifica genereaza in interior o temperatura scazuta sau negativa.
In primul si in primul rand, "vinovatul" pentru frigul care ne tine berea rece este un gaz... gazul care se gaseste in reteaua de conducte a frigiderului sau a lazii frigorifice.
Acest gaz este numit freon, nu este inflamabil sau corodant si are niste proprietati speciale.
Probabil ati observat si voi ca metanul lichid cazut pe un obiect lasa bruma dupa ce se evapora. Acesta absoarbe caldura odata ce se evapora. Si alcoolul are aceasta proprietate insa aceste substante sunt inflamabile si nu pot fi folosite in instalatiile aparatelor frigotehnice.
Ei bine, si "freonul" nostru are proprietatea de a absorbi caldura dar numai atunci cand este "intins". Freonul, la o presiune nu chiar mare se transforma in lichid. Chiar si in reteaua frigiderului dvs. acesta se poate afla in stare lichida. Sub presiune gazul cedeaza caldura, iar cand este destins si transformat in vapori gazul absoarbe caldura.
Asadar frigiderul nu face altceva decat sa scoata caldura afara din cutia termoizolanta.
Observam ca trebuie sa avem freonul din instalatia frigiderului astfel:
-> sub forma de vapori in instalatia din interiorul frigiderului sau a lazii frigorifice pentru a absorbi caldura;
-> sub forma de lichid, la presiune crescuta in instalatia din afara frigiderului / lazii frigorifice pentru a ceda caldura.

Pentru a aduce freonul in aceste stari de agregare, frigiderul si lada frigorifica au nevoie de un compresor.
Compresorul este una dintre componentele principale ale frigiderului/lazii frigorifice si cu siguranta exista si la aparatul din casa dumneavoastra. Exista aparate care au cate doua compresoare. In acest caz cele doua functioneaza in paralel, racind fiecare un alt compartiment. Sunt intalnite doua compresoare la combinele frigorifice care au doua usi: un compartiment pe post de frigider si altul pe post de congelator.

O alta componenta care isi intra acum in rol este "vaporizatorul."
Vaporizatorul este cuva din partea superioara din interiorul frigiderului sau intreaga serpentina de conducta din lada frigorifica. In vaporizatorul freonul este pulverizat si destins (transformat in vapori) pentru a absorbi caldura din interior.
Mai multe informatii despre fiecare dintre tipurile de vaporizatoare si despre modul in care este vaporizat freonul in acestea gasiti la descrierea componentelor frigiderului sau al lazii frigorifice. Observati ca aceasta componenta este diferita la cele doua.

Termostatul
Termostatul este componenta care se ocupa de "pauzele" pe care compresorul trebuie sa le faca.
Termostatul comanda compresorul cand sa porneasca si cand sa se opreasca pentru a nu lasa temperatura din interior sa creasca dar nici sa scada prea mult, pentru a lasa timp de racire a compresorului, pentru a economisi energia electrica consumata de aparat.

3 comentarii:

  1. Ma intereseaza nai mult despre aceste jucarii casnice si anume:
    1.-cele mai frecvente defectiuni care pot apare
    2.-mod de diagnosticare a lor
    3.-remedierea lor, detaliat daca se paote
    4.-verificare parametrilor functionali dupa interventie
    Multumesc anticipat,
    Liviu P

    RăspundețiȘtergere