Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 ianuarie 2009

Instalatia frigorifica:

Vom prezenta mai jos definitia instalatiei frigorifice cat si o scurta o istorie legata de instalatiile frigorifice.

Destinatia unei imstalatii frigorifice este aceea de a raci produsele si substantele si de a le mentine la o temperatura mai joasa decat temperatura ambianta.

Def: Instalaţiile frigorifice sunt maşini termice care au rolul de a prelua caldura de la un mediu având temperatura mai scazuta şi de a o ceda unui mediu având temperatura mai ridicata.

Tehnica frigului poate fi definita ca un proces de eliminare a caldurii.

Mediul cu temperatura mai scazuta, de la care se preia caldura este denumit sursa rece, iar mediul cu temperatura mai ridicata, caruia i se cedeaza caldura, este denumit sursa calda. Este cunoscut ca având capacitate termica infinita, temperaturile surselor de caldura ramân constante chiar daca acestea schimba caldura.

Preluarea caldurii din mediul cu temperatura scazuta se efectueaza cu ajutorul unui racitor.

În cazul instalaţiilor frigorifice, sursa rece se gaseşte sub temperatura mediului ambiant, iar procesul de coborâre a temperaturii sub aceasta valoare, este denumit racire artificiala.

Agentul de lucru, care evolueaza în aceste instalaţii, este denumit agent frigorific. Pentru a putea sa preia caldura de la sursa rece, agentul frigorific trebuie sa aiba temperatura mai mica decât aceasta. În timpul preluarii de caldura de la sursa rece, agentul frigorific se poate comporta în doua moduri diferite:

- se poate încalzi marindu-şi temperatura;

- poate sa-şi menţina temperatura constanta.

Pentru a putea sa cedeze caldura sursei calde, agentul frigorific trebuie sa aiba temperatura mai mare decât aceasta.

Cei mai vechi si cei mai cunoscuti dintre agentii frigorifici sunt gheata, apa si aerul. La inceput, scopul principal a fost conservarea hranei. Chinezii au fost primii care au constatat ca gheata mareste durata de pastrare si imbunatateste gustul bauturilor si de secole eschimosii au conservat hrana prin inghetare.

La inceputul acestui secol, termenii de bacterii, fermentatie, mucegai, enzime etc. erau deja cunoscute. S-a descoperit ca inmultirea microorganismelor este dependenta de temperatura, ca inmultirea scade pe masura ce temperatura scade si devine foarte lenta la temperaturi mai mici de +10ºC

Ca o consecinta a acestei observatii, a fost posibil in acel moment sa se utilizeze refrige-rarea pentru conservarea alimentelor si gheata naturala a inceput sa fie folosita in acest scop.

Primele instalatii frigorifice mecanice pentru producerea ghetei a aparut in jurul anului 1860. In 1880, in SUA au fost date in folosinta primele compresoare cu amoniac si instalatiile frigorifice izolate.

Electricitatea a inceput sa joace un rol la inceputul acestui secol si instalatiile frigorifice mecanice au devenit obisnuite in anumite domenii: fabrici de bere, abatoare, pescarii, productia de gheata, de exemplu.

Dupa cel de al II-lea razboi mondial, dezvoltarea compresoarelor frigorifice mici, ermetice a luat avant in domeniul alimentatiei, iar frigiderele si congelatoarele au inceput sa-si capete propriul loc in case. Astazi aceste instalatii sunt privite ca necesitati normale in gospodarie.

Astazi exista nenumarate aplicatii ale instalatiilor frigorifice. Cateva exemple ar fi:

-Congelarea alimentelor

-Refrigerarea industriala

-Instalatii de aer conditionat

-Instalatii de uscare

-Containere frigorifice

-Pompe de caldura

-Productia de gheata

-Uscarea prin congelare

De fapt, este dificil sa se imagineze viata fara racire si congelare - impactul acestora asupra existentei noastre este mult mai mare decat ne imaginam.


2 comentarii: